Tuesday, October 26, 2010

jihad exam vs perasaan

bismillahirahmanirahim

assalamualikum wbt

exam..untuk kali ni..aku rasa aku banyak mengeluh dan makan hati la..
makan hati? dengan sapa?
dengan kawan2 la
mkan hati aku 2 sampai aku hilang rasa untuk study

i dont know why
but this is my feeling (betul ke ayt bi nie)

bermula dengan kejadian assgment bm
dari jauh..aku makan hati

disambung dengan 'ulum hadith
walau dekat selalu tapi hati yang merana

bertambah pulak dengan qpt..

sekarang aku rasa aku berjuang seorang diri..
aku xade mood nak study
aku geram
aku marah
aku sakit hati

aku? sekarang sudah hilang tumpuan aku..
samapia satu hari aku dah xtahan dengan perasaan mazmumah yang ada dalam diri aku..dan aku msg kawan mintak pandangan dia...

so dia reply
" fidah,kita ni hamba biasa je,layak ke kita nak sakit hati dengan orang, banyak sangat ke amalan kita? kat akhirat kelak kita semua sama je..tapi yang membezakan diri kita semua adalah taqwa..tapi nak dapat taqwa bukan mudah dan bukn perkara yang senang,hatii kene selalu bersih dari sifat mazmumah, antaranya ialah susah ak maafkan orang lain nak jadi fardu muslim yang sempurna antaranya kena ada salamatulsodri dengan orang..biarpun hubungan kita dengan Allahkita baik tapi dengan manusia kita ada masalah, maka Allah xkan pandang kita jika kita tak settle dengan manusia itu lagi... "

msg yang cukp simple mampu mengalirkan air mata di saat orang lain tengan sibuk membaca buku..dan aku...masih menialai diri aku yang hina ni di mata pandangan sahabat dan di mata pandangan Allah.

terima kasih buat si pebgirim nasihat yang sungguh berguna kat aku 2...
dan sekarang masa untuk aku fokus apa yang aku dah belajar..buka masa untuk baca buku untuk exam..tapi masa unuk fokus untuk ilmu2 yang aku telah kuti 4 bulan di sini...

dan aku juga ucapkan bitaufiq wanajah untuk teman2 seperjuangan ynag mungkin aku sendir xpernah wujud dalam doanya..

untk jadual exam aku??

23/10-study circle
28/10-tilawah 1
1/11-ulum hadith
3/11-bm
8/11-dirasah fil quran
9/11-almadkhal ila fiqh
15/11-qur'anic propethic text

buat sahabat2..aku sentiasa mendoakan kejayaan kalian..
ampun dan maaf aku minta seandainya dir aku ni banyak melakukan salah silap dekat korang semua..

.::bintuawang::.
library
1037am

3 comments:

Anonymous said...

sabar ye fidah...kite ni cume manusia je...byk kurangny..tp time ni lah kite nk tgkatkan iman kite dgn sift sabar,..:-)

bintuawang said...

thanks..walaupun tnpa nama tapi bntuawang dpt agak sape orangnya yg tingalkan komen ni

bintuawang said...
This comment has been removed by the author.