Sunday, November 14, 2010

cita-cita terpendam



bismillahirahmanirahim..
assalamualaikum...
sejuk hati mendengar lagu "haji menuju Allah " dendangan kumpulan raihan nie..

"laibakallah hummalabaik..laibaikallah sarikakalabaik..anna hamda wanikmata..lataralmuk..la sarikalak..(2x)
pergi haji ertinya menuju Allah yg esa..
membawa hati diri yg hina
memberi hadiah kepada Allah..
berhati2lah menghadapnya.."

sekarngkan musim haji..mesti ramai yg teringin nak gi ke sana kan..dan semestinya sapa yang dapat pergi tu rase teringin nak pergi lagi..

tetibe teringat zaman kecik2 dulu...kecik ke (masa sek men kot)
masa duk di pangkin rumah bersama kaum keluarga..
(my mum..my sis.anak2 sedare yang sebaya...)
~gambar tiada kaitan dengan tajuk~

masa 2 cerita pasal duit simpanan..

my mum ask...
duit simpan byk2 nak buat apa?
sorang2 cucu2 dan anak2 mak bintuawang jawab
ada yang nak masuk u..
ade yg nak beli kereta..
ada yang nak beli laptop..
ade yang nak beli rumah..
bila sampai part saya..
apa bintuawang jawab..
"orang nak g mekah..wat haji"

apa lagi semuanya tercengan la..
dan semestinya ada yang cakap..
"macam ni la budak asuhan sek agama"
-mungkin juga nada memerli-
dan dengan bangga juga bintuawang cakap hari 2..
jangan dicabar..
bintuawang pantang dicabar..

masa 2..semua orang menyanyi la lagu raihan nie..dan lagi satu lagu
"panggilan haji telah tiba lagi..
menunaikan ibadat.....(sambung sendiri)
tanah suci mekkah.....(sambung sendiri)"

p/s-keluarga bintuawang bukan berasal dari keluarga yang ditarbiyah dari agama islam..sebab tu la jadi kejadian tersebut-tapi bintuawang xkisah pun...

dan sejak hari 2 la tekad dan matlamat tujuan hidup bintuawang..ceh2..

bila dah ada masuk tingkatan 3 cepat2 bintuawang minta pada kakak bintuawang suruh tukar nama pada akaun tabung haji bintuawang
sebab?
senang nak check duit keluar masuk
dan 1 lagi...masa tu ustzh bintuawang minta num akaun tabung haji nak isi borang apa ntah...
so dengan sepenuh kepercayaan kakak bintuawang tukar la nama bintuawang..-happy-

masuk cfs...permintaan duit terhadap bintuawang sangat tinggi masa 2..so bintuawang xsempat nak menyimpan masa cfs..
ooo lupa masa sek..bintuawang simpan duit kat tabung haji selepas ditolak duit belanja yang bintuawang dapat dari mak bintuawang..so xade la banyak sangat..

satu malam 2 bintuawang terfikirkan..macam mana nak cukupkan duit bintuawang nie..emm
korang tau pkul 3 pagi.saat roomates bintuawang tengan study dan mungkin juga ada yang dilamun mimpi-welcome to my fabalous purple in gallery la 2- ...tangan ligat mencatat sesuatu pada memo pad..

mencatat jumlah kegunaan duit dalam bulanan...
dan selepas hampir setengah jam berkira-kira...
bintuawang dapatlah rumus nie..

elaun ptptn= lebih kurang rm50 genap rm2000
belanja sebulan=rm300 x 4bulan (1sem )= 1200
baki= 700 (save untuk short sem)
p/s=short sem xdpt elaun

belanja sebulan = rm 300
belanja makan-rm5 x 30= rm 150
top up rm10x 2= rm20
baki =rm 130
ditolak dengan perbelanjaan lain termasuk barang2 keprluan lain seperti milo (harus untuk minum pagi bintuawang,nescafe (bila nak stay up malam,sabun,ubat gigi dll..opps termasuk bedak-kihkihkih-) rm 80

so balance lagi rm 50

jadi selepas bintuawang tanya kawan bintuawang tentang cost pergi umrah dia cakap dalam rm 4000..ok 2 umrah..so bintuawang xdapat nak anggar jumlah keseluruhan g haji..dan bintuawang terpaksa tukar budget kepada umrah..
ok kos g umrah rm4000
kalu sebulan bintuawang simpan rm 50
bintuawang memerlukan 80 bulan untuk mencukupkan rm 4000..

80 bulan bersamaan 6 tahun lebih..
so bintuawang perlu cari inesiatif lain untuk cukupkn 4 ribu dalam masa 4 tahun bintuawang belajar kat sini..

***ting..ting...ting***
idea datang

ok..duit raya..lalala
walaupun bintuawang dah besar panjang bintuawang tetap dapat duit raya dari kakak2 dan abg2 k..
ok anggaran setiap tahun:

kak ini=xdapat-hihihi
kak ti & suami=rm50-rm100
abg halim & isteri =rm50-rm100
kak yah & suami =rm50-rm100
kak ni & suami-kadang2 dapat kadang x =rm 20
kak no =rm 10
kak zah =dia x bagi duit tapi selalu hantar makanan,buah dll kat uia...
abg gg= rm 100-memang xpernah lebih dan kurang-yang ni kena mintak baru bagi..tapi kalu dia dah kahwin nanti mesti berkurangan
kak nurul & suami=rm 20
p/s-bukan setiap tahun semua orang bagi k...dan jumlah adalah tidak konsisten...

so bintuawang budget dalam 3 ratus je setahun bintuawang dapat duit raya dalam setahun
4tahun maknanya dalam 1200
so untuk cukup 4 ribu bintuawang perlu dapatkan rm2800 lagi..
rm2800 dibahagi dengan rm 50 = 56
that mean=56 bulan diperlukan..
bermakna 5 tahun
so nak kurangkan setahun 2 bintuawang perlu cari inisiatif lain...
kalau sape2 ada cadangan untuk daptkan wang dengan cara halal boleh tinggalkan komen di sini atau emelkan je kat bintuawang..kat sebelah 2 bintiawang ada bagi emel...

nampaknya budjet bintuawang xberjaya nak cukupkan 4ribu dalam masa 4 tahun la...
ok la bintuawang perlu mnghabiskan coretan cita2 bintuawang ni kat sini dulu
-cerita tergantung-
sebab esok bintuawang ada paper quranic prophetic text-subjk susah- sebab ada je kawan bintuawang yang target lulus je paper ni-tapi x pada bintuawang sebab bintuawang belm habis berusaha dan bintuawang akan buat yang terbaik and the rest biar Allah yang tentukan...
ok..ok...ok..
jumpa lagi dalam coretan bintuawang yang dah makin xbetul dengan buku2 yang bertimbun nie..
buat yang terakhir selamat menyambut hari raya aidiladha semua...
-ada lagi-
kenangkanlah kembali pengorbanan nabi ibrahim dengan nabi ismail dalam melaksanakan perintah Allah...sanggupkah kita melakukannya jua andai perintah itu diturunkan kepada kita..
~tepuk dada tanya iman~
ya muqallibal qulub..thabit qulubana ala to'atik..
jap..smbung sikit lagi...
apa motif bintuawang post tajuk nie?
1-nak mintak simpati kot2 ada orang nak sponsor bintuawang ke
2-sebab xada orang pun tahu cita-cita tersembunyi bintuawang
3-nak kongsi formula simpan duit bintuawang yang xbape nak menjadi 2..
oooo..sape2 nak copy paste formula 2 boleh la ye...:-0

opsss tibe2 terpikir..boleh ke kita pergi haji @ umrah dengan keadaan kita masa 2 ada hutang lagi?
=hutang ptptn=

.::bintuawang::.

video

No comments: